Nederland 2023 Zilveren Dukaat 2023 'Catharijnepoort Utrecht ' Zilver Proof

€ 54,95

Door dit product te kopen spaart u 54 Zonnepunten. Uw winkelwagen bevat totaal 54 punten. U kunt deze Zonnepunten bij een volgende aankoop inwisselen tegen een waarde van € 0,54.

Aantal stuks

account_circleStuur naar een vriend
Nederland 2023 Zilveren Dukaat 2023 'Catharijnepoort Utrecht ' Zilver Proof

Nederland 2023 Zilveren Dukaat 2023 'Catharijnepoort Utrecht ' Zilver Proof

 

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met Kasteel Twickel is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’. Verzamelt u mee?
 
Deel 10: Ontdek de schitterende tuinen van Kasteel Twickel
Kasteel Twickel bevindt zich in het buurtschap Deldenresch, in de gemeente Hof van Twente en de provincie Overijssel. Het kasteel is omringd door een slotgracht, een prachtig park en verschillende tuinen. Het landgoed is bijna zeven eeuwen oud en heeft een omvang van 4.500 hectare. De eerste vermelding van Kasteel Twickel dateert uit 1347, wanneer Herman van Twickelo het kasteel koopt, dat dan huis Eysinck wordt genoemd. Door de eeuwen heen wordt het kasteel bewoond door leden van de familie Van Twickelo. Vanaf 1953 is het kasteel eigendom van Stichting Twickel.
 
Kasteel Twickel is een van de mooiste kastelen in Nederland. Dit komt onder andere door het interieur, dat zich kenmerkt door de aanwezigheid van schilderijen, een grote bibliotheek en prachtige salons. Het kasteel staat ook bekend om de prachtige tuinen en het park. Onder andere de oranjerie, het tuinhuis en de ijskelder in de tuinen zijn inmiddels historische bouwwerken. Door de jaren heen zijn verschillende veranderingen aangebracht in de tuinen. Deze kasteeltuinen zijn tegen betaling open voor publiek. Ook worden er tegen betaling rondleidingen gegeven door het kasteel.

 
Ridder Godard van Reede
In de Muntwet staat vermeldt dat op elke Zilveren Dukaat een ridder in harnas moet worden afgebeeld, met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Veldmaarschalk Godard van Reede (1644 – 1703) kruipt in het harnas van deze ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninkrijk. Hier is hij bekend als Godard de Ginkell. Ontdek Godard van Reede en andere historische ridders op onze website.
 
Ontwerp
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Twickel’ staat ridder Godard van Reede voor het Overijsselse kasteel. Op het schild voor zijn linkerbeen staat het wapen van de provincie afgebeeld. Het opschrift luidt: MO.NO.ARG.REG.BELGII.TRAN ‘. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. TRAN staat voor de provincie Overijssel.
 
De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht.  Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken.


Zilveren Dukaat ‘Kasteel Twickel’ 2022
10e uitgifte in de serie ‘Nederlandse kastelen’ 

  • Ontdek een van de mooiste Nederlandse kastelen!

  • Geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën

  • Met provinciewapen Overijssel en ridder Godard van Reede (1644 – 1703)

  • Inclusief Certificaat van Echtheid


Metaal: Zilver 873/1000
Kwaliteit: Proof
Gewicht: 28,25 g
Diameter: 40 mm
Rand: Kabel
Oplage: 2.000 stuks

Jaar
2023