Nederland 2013 5 euro Rietveld Proof Zilver in blister
  • Nederland 2013 5 euro Rietveld Proof Zilver in blister

Nederland 2013 5 euro Rietveld Proof Zilver in blister

€41.50

By buying this product you can collect up to 41 points. Your cart will total 41 points that can be converted into a voucher of €0.41.

Tax included
Quantity

account_circleSend to a friend
Nederland 2013 5 euro Rietveld Proof Zilver in blister

Nederland 2013 5 euro Rietveld Proof Zilver in blister

 

5 euro proof 2013 Rietveld Zilver in blister

Het thema
Gerrit Rietveld (1888-1964) ontwierp het Rietveld Schröderhuis in opdracht van Truus Schröder-Schräder. Niet alleen was het zijn eerste complete woonhuis, het werd tevens een uitbundig vormexperiment. Als inspiratiebron gebruikte Rietveld zijn eigen meubelontwerpen en de ideeën van De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging die is vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte gelijknamige tijdschrift. Het resultaat is een driedimensionale, asymmetrische compositie met vloeiende overgangen tussen binnen en buiten en het gebruik van primaire kleuren naast zwart, wit en grijs. Ook een speelse, doordachte vlakverdeling kenmerkt het ontwerp. Zowel binnen als buiten draagt alles dezelfde, vermaarde Rietveld-signatuur.

Het thema van de munt valt binnen het jaarthema “Europese schrijvers’ van het Europa-ster programma en op de munt staat daarom de Europa-ster. 

       euroster.jpg


Het ontwerp

Net als het Grachtengordel Vijfje, is het ontwerp voor het Rietveld Vijfje van Tine Melzer. De voorzijde toont een duidelijk gerasterd portret van Koning Willem-Alexander en een matte wereldkaart, gevormd door vingerafdrukken van familieleden van Melzer. De kaart symboliseert het collectief eigendom van Nederlands Werelderfgoed en wereldwijd symbool voor de Nederlandse cultuur. De keerzijde toont, omgeven door de doorlopende wereldkaart, een met de hand getekend iconografisch beeld van het Rietveld Schröderhuis – herkenbaar en functioneel. De in letters weergegeven waarde-aanduiding versterkt de Nederlandse signatuur van deze nationale herdenkingsmunt. Met trots draagt het Rietveld Vijfje het officiële UNESCO-logo en een Europa-ster

Year
2013