België 2020 '10 Euro Christoffel Plantijn' Zilver Proof

€ 74,95

Door dit product te kopen spaart u 74 Zonnepunten. Uw winkelwagen bevat totaal 74 punten. U kunt deze Zonnepunten bij een volgende aankoop inwisselen tegen een waarde van € 0,74.

Inclusief belasting
Aantal stuks
Laatste items in voorraad

account_circleStuur naar een vriend
België 2020 '10 Euro Christoffel Plantijn' Zilver Proof

België 2020 '10 Euro Christoffel Plantijn' Zilver Proof

 

Wat Steve Jobs en Bill Gates betekenen voor de computerwereld, is Christoffel Plantijn voor de boekdrukkunst. Overdreven, zegt u? Helemaal niet! En vooral niet als u de tijd waarin Plantijn leefde en de middelen waarmee hij werkte als maatstaf neemt.
Het relaas van een gedreven perfectionist, een overtuigde humanist en een multinationale ondernemer ‘avant la lettre’…
Anno 1550 belandt de Franse boekbinder Christoffel Plantijn met zijn gezin in Antwerpen, op dat ogenblik de commerciële metropool van Europa. Vastbesloten als hij is om er zijn carrière als drukker uit te bouwen, weet hij zich in amper 20 jaar tijd op te werken tot de grootste uitgever ter wereld. 

Op het toppunt van zijn roem telt zijn atelier 22 drukpersen en heeft hij 80 werknemers in dienst die drukwerk van topkwaliteit leveren: van religieuze werken als bijbels en brevieren tot hoogstaande wetenschappelijke publicaties over wiskunde, cartografie en geneeskunde. Zelfs muziekdruk en woordenboeken behoren tot zijn rijke aanbod. 

IJzeren werkdiscipline en meesterlijk vakmanschap zijn Christoffel Plantijn op het lijf geschreven maar daarnaast beschikt hij ook over een scherp zakelijk inzicht. Om buitenlandse klanten aan te trekken, opent hij o.a. filialen in Leiden en Parijs. Daarnaast handelt hij ook in kaarten, prenten, wereldbollen en kant. 

Bij Plantijns dood, in 1589, zal trouwens één van zijn schoonzoons (Jan I Moretus) de leiding van zijn bedrijf overnemen. Daarna zullen er maar liefst negen generaties Moretus wonen en werken. In 1876 stopt de laatste eigenaar, Jonkheer Edouard Moretus, met de zaak en komt de uitgeverij met de volledige inboedel in handen van de stad Antwerpen en de Belgische staat. Het jaar daarop werden het woonhuis en de drukkerij opengesteld voor het publiek. Het Plantin-Moretusmuseum is een feit!

Bijzonderheden

  • Zilveren eerbetoon ter ere van de 500ste verjaardag geboortedag van Christoffel Plantijn: beroemde uitgever en boekdrukker

  • Streng gelimiteerde oplage van max 3.000 exemplaren

  • Inclusief genummerd Certificaat van Echtheid in luxe etui

Specificaties

  • Metaal : Zilver 925/1000

  • Gewicht : 18,75 gram

  • Diameter : 33 mm

  • Kwaliteit : Proof (PP) 

  • Max. oplage: 3.000 exemplaren

  • Ontwerp: Luc Luycx

Jaar
2020